Gode råd og links
Her kan du finde en del godt råd om alt fra de første dyr du får, til det hegn du bør bruge. Vi går ikke i dybten med alt, men kommer godt rundt om det meste for eksempel opstart, sundhed, føl, håndtering og daglig drift. Der er også links til andre sider, hvor du kan finde flere oplysninger og evt. fordybe dig i særlige emner.
Alt hvad vi skriver, er et mix ud for egne erfaringer, forskning/videnskab og det vi har lært af andre, siden vi starte i 2013. Vi har selv begået er del af de fejl, vi skriver om her under. Og vi vil på ingen måde hænge nogle ud, man må selv bestemme, hvordan man har alpacaer, hvad man fortæller om dem og hvem og hvordan man sælger/køber sine dyr.
6 ting du skal vide
Den korte version af noget af det du finder her under.
ALpacaer er:
1. Flokdyr og trives bedst 3 eller flere af samme køn.
2. Ikke kæledyr, de er husdyr lige som får, grise og kør.
3. Uld dyr som skal klippes en gang om året (der findes ingen undskyldning)
4. Meget følsomme over for parasitter.
5. Lavet til at spise fra jorden (ellers ville halsen ikke være så lang🙂)
6. Stærk vanedannen og kan koste alle dine penge.
Før du køber de første alpacaer
Uanset om du overvejer at køber hos os eller en anden, er dette vigtig. Når man overvejer at anskaffe sig alpacaer, er det vigtig at sætte sig ind i, hvad det er for et dyr man anskaffer. Dette gælder for alle typer dyr. Hvad er deres behov inde for pasning, pleje og foder. For alpacaer gælder det først og fremmest, at det er flok dyr, som trives bedst i grupper på 3 eller derover af samme køn. Du aldrig må nøjes med en alpaca. Par skal være af samme køn som minimum, men helst tre sammen. Personligheder spiller ind, men en enkelt hoppe kan have svært ved at holde en hingst væk. Og kønsmodne hingste kan have meget svært ved at forstå et nej. Tvangsparring (med penetration) resulterer i abort, så frem hoppen er drægtig. Samt parringen i sig selv kan give skader i skede samt livmoder pga. penis udformning og aktens varighed.
Alpacaeren andre behov er også vigtige, fri adgang til rent vand og læ/skygge samt tørt leje. Ligesom de altid skal have adgang hø/græs og/eller evt. wrap. Pladskrav mht. fold og stald. Der findes ikke nogle krav, men en tommelfinger regl er 1000 m2 fold med græs og 10 m2 stald til dyr nr. 1 og derefter hhv 500 m2. fold med græs og 3 m2. stald pr. dyr. Men mindre kan også gøre det. Det kommer helt an på, hvordan man passer sine folde og hvilken type jord og græs, det er. Udover det skal de have lidt kraftfoder og minaralsten samt et tilskud af ADE vitamin i vinterhalvåret.
Andre vigtige behov, alpacaer skal klippes 1 gang om året. Gerne i tiden 15 april-01 juni. Deres negle vokser hele livet og skal beskærres 1-6 gange om året alt efter behov som kan være meget forskellig fra dyr til dyr.
Du bør også gøre dig klart, hvad du vil med dine dyr og hvad dit budget er. Eksempeltvis skal du bruge deres uld til at spinne dit eget garn, gåture og hygge og ønsker du ikke at bruge for mange penge. Så er Vallakker måske noget for dig. Ønsker du at avle er hopper selvfølgelig et must. Kvaliteten hænger ofte sammen med pris, men prisen kan også være styret af andre parameter, som temperament, farve osv.
Vi vil til enhver tid anbefale alle der overvejer alpacaer at deltage i et opstart kursus hos os eller en anden. Vi tilbyder løbende kurser hen over året. Du finder et link til vores kursus side i bunden af siden.
Vil du vide mere om pasning, pleje og foder kan du finde et link til Alpaca foreningen under likns
Sundhed og Sygdom
En alpaca blever generelt ikke syge, men derfor kan der godt opstå små eller store ting, der kræver ændringer, behandling eller en dyrlæges hjælp. Det kan være svært at se på en alpaca, om den er syg og desværre er det i nogle tilfælde først sent, når den ligger og ikke vil rejse sig, at man opdager, der er syg. Er man der, skal man tilkalde en dyrlæge straks. Virkelyst dyrlægen vil altid gerne hjælpe, men kan ikke altid nå frem i tide, så undersøg evt. om der er en dyrlæge i dit område, kører ud til alpacaer. Allerede ved anskaffelse af alpacaerne.
Hvad kan man så gøre for at imødekomme dette problem. Først og fremmes daglig opsyn, lær dine alpacaer at kende og lad vær med at se det på, hvis der er ændringer i opførsel, ædelyst, bevægelsesmønster/aktivitet. Hvis du er i tvivl kan du evt. ringe om råd og vejledning, hellere en gang for meget end en gang for lidt. Virkelyst Dyrlægen tilbyder også rådgivningsbesøg evt. årligt eller efter behov. Hvor dyrene samt forhold gennemgåes og almindelig samt specifikke emner kan tages op.
Du kan veje dine dyr, hvis de taber sig, kan det være et tegn på sygdom. På vores opstartskursus får du mulighed for at prøve at body score flere alpacaer på 5 skalaen og vi viser også, hvordan du kan kigge på farven af slimhinder. På vores sundhedskursus går vi dybere ind i teori og management af alpacaers sundhed. Der er link til vores kursus side i bunden af denne side.
Alpacaens lyd er typisk en nynnen. De har også et advarselkald. Tommelfingerreglen er dog at: "En stille alpacaer, er en glad alpaca" Det er helt normalt, at de nynner, når de kommunikere. Men bliver de ved og fortsætter det også på fold, kan det måske være et tegn på sygdom, smerter eller dårlig trivsel.
De mest almindelige problemer og sygdomme.
Parasitter: Alle dyr har parasitter også alpacaer. Det er nok den mest almindelige grund til fortidlig død blandt alpacaer. Det kan forebygges ved overvågning af bland andet gødningsprøver, slimhinder og vægttab samt aktivitets niveau.
- gødningsprøver 2-4 gange årligt og behandle de dyr, som har for mange æg i prøverne. Det er ikke smart at behandle hele besætninger uden at tage gødningsprøver. I alpaca er det gerne 20% af dyrene, der giver 80% af parasit æggene og derfor kan man nedbringe smittetykket med relativt lidt medicin med gødningsprøver. Det kan blive nødvendig at behandle en hel besætning, men hvis man gentager det gang på gang, skabes der resistens og fremtidig parasitbekæmpelse vanskeliggøres. Virkelyst dyrlægen kan bla. lave gødningsprøver for dig. Det kan andre dyrlæger måske også. Check først.
Hudproblemer, kan vise sig på mange måder, på hele kroppen, det kan komme hurtig eller langsomt udvikle sig. Man skal altid rereger på hudproblemer, da det kan være alvolige. Oftes ses det på næse, øre, ben, lyske, albue, hale og ved kønsdele. men kan vise sig på hele kroppen. Du er altid velkommen til at kontakte os og spørge om råd, ellers kontakt altid en dyrlæge. Der kan være rigtig mange grunde til hudproblemer, parasiter, insekter, mider, dårlig trivlsel, allergi og minaral mangel m. fl.
Dårlig mave (diarre) man opdager det gerne ved ved tynd flydene gødning på jorden evt. tilsmudsning af hale/bagben. Man bør altid tage diarre alvolige og ikke se det på. Det kan smitte eller hurtigt udvikle sig med døden til følge. Det er altid en god ide at kontaket en dyrlæge. Diarre kan komme af flere ting, forstyrrelser i fordøjelsen, uhensigtsmæssig kost, infektion med parasitter, vira eller bakterier, forgiftning m.fl.
Tandproblemer kan være mange ting, tand byld, dårlige tykkeflader, skæve fortænder eller "hingste tænder". Det kan nogle gange være svært at se problemet, men kan komme til udtryk ved alpacaeren ikke trives, taber sig eller hævelser.
Virkelyst dyrlægen har nogen erfaring i tandproblemer og hjælper gerne ellers spørg din dyrlæge.
Der er nogle, som tilbyder at klippe hingste tænderne med en tang fx. i forbindelse med klipning. Dette skal du altid frabede dig. Forskningen og desværre vores tidlige erfaring viser, det kan lave lodrette microfrakture i tanden, som kan udvikle sig til alvorlige problemer som tandbyld og betændelse i kæben.
Øjenbetændelse ses også hos alpacaer. Du bør altid kontakte en dyrlæge og få det behandlet. Det er næsten altid let at behandle og ses ved pus ved øjet og eller fugt i ulden/huden rundt om øjet. Ubehandlet kan det lave varige skader i øjet.
Spiserørs forstoppelse ses af og til hos alpacaer. Ses gerne umiddelbart efter fodring med pellets/kraftfoder. Kan genkendes ved at alpacaeren er utilpas, holder hovedet lavt, hoster, savler ol. Er uheldet rigtigt ude, kan "klumpen" lukke for luftrøret også og i det tilfælde vil alpacaen besvime og død, hvis der ikke bliver handlet hurtigt. Oftest vil klumpen dog ikke resultere i umiddelbar død, men alligevel bør dyrlægen tilkaldes til et haste besøg. Indtil dyrlægen ankommer kan man prøve at massagere let på halsen i nedadgående strøg for få klumpen løsnet og ført hele vejen ned til maven. Hvis alpacaen har haft klumpen siddende i længere tid bør der dog gives både smertestillende og antibiotika for at mindske skader og eftervirkningerne og give den bedste prognose for fuldstændig helbredelse.
Efterfølgende kan samme alpaca dog have skader der gør at den får spiserørs forstoppelse gentagende gange og prognosen forringes
Man kan forebygge spiserørs forstoppelse ved at fodre alpacaerne lavt, checke tænder, tilføre små mængder kraftfoder eller forsinke ædehastigheden på forskellige måder. mm.
Alpaca til observation
Har du en syg alpaca på stald til observation, er det vigtig, den har en ven med. En selskabs alpaca kan være forskel på liv og død. Alpacaer kan bliver meget stresset, når de er alene. Også uden de som sådan viser stress tegn som fx. hest. En stresset alpaca kan hurtigt udvikle mavesår, faktisk inden for 24 timer i de værste tilfælde.
Du er altid velkommen til at kontakts Virkelyst dyrlægen, hvis du har spørgsmål om Sundhed og Sygdom du finder et link i bunden af siden.
Rutiner og Drift
Vi har vores rutiner og de ligner sikkert dine og andres.
Vores daglige rutine: Om morgen klarer vi de fleste ting med fodring og vand. Vi checker, der er rent vand i alle vandkar og fodrer med ca. 2 kg grov foder (efterår, vinter og forår, om sommeren æder de primært græs) samt ca. 100 g. kraft foder pr. dyr. pr dag.
Formiddag eller eftermiddag bruges til udmugning. Få dyr fodres 2 gange dagligt om eftermiddagen. Om forår og sommeren går vi en ekstra aftenrunde hos hopperne og ser efter folings tegn, nye føl og føllenes trivsel generelt.
En gang om ugen i forår og sommer månederne. Åbne hopper parres. "Ny" drægtige hopper spyttestes ved hingst. På vores små folde ryddes for gødning ca en gang om ugen.
En gang om måneden vejer vi alle vores dyr, det bliver ofte delt over 2 eller flere dage. Vi prøver så vidt mulige at body score og tjekke slimhinder på så mange som muligt. Derudover behandles evt. problemer, vi måtte opdage.
En gang hver 2. måned: Fra oktober til Maj gives ADE vitamin hver. anden måned. (sammen med månedlige rutiner)
En gang hver 3. måned: klippes neglene på alle alpacaer. (sammen med månedlige rutiner)
En gang om året er det klippe tid og her bliver alle dyr klippet over 14 dage, samtidig gennemgås alle dyr fra A til Z, vi vacciner alle og drægtigheds checker hopperne.
Det løse: Om sommeren rydder vi ukrut med buskrydderen på alle folde 2-3 gange. Samt pudser folden af med brakpudser 1-2 gang, sidste gang i starten af oktober.
Vi forsøger så vidt muligt også at gøde de store folde. Og lave foldrotation, så især de små folde får fred et par gange hen over forår eller sommer.
Føl og fødsel
Det første føl er altid noget særligt. Heldigvis bliver det ved med at være skønt. Jo flere man får, jo vigtiger opdager man det er med gode rutiner omkring fødsel og de første dage af føllet liv.
Fødslen går gerne i geng mellem 10-14 og forløber oftes uden problemer. Skulle der mod forventning opstå problemer, er du altid velkommen til at kontaktes os. Ellers kontakt din dyrlæge.
Optakten til fødslen kan vare minutter, timer eller nærmest dage afhængig af hoppen. Hoppen kan opføre sig uroligt. Gå oftere på toilettet også uden der kommer noget. Hun kan gå mærkligt, ligge sig og rejse sig igen. Og finde på at gå væk for flokken, eller være ligeglad med at flokken bevæger sig væk fra hende. Der kan komme nynne lyde og hun kan se utilpas ud. Hoppen kan føde stådene eller ligene begge dele er helt normalt.
Først kommer, der en hvid blære til syne (vandkalven, om man vil). Det er fosterhinderne, der ligger rundt om føllet. Denne brister på et tidspunkt og hoved og 2 ben skulle gerne komme til syne.
Hvis hoved, hals og forkroppen og 2 forben først er kommet ud, er alt som det skal være. Hun kan gode lige holde en pause på 2-10 min. hvor føllet hænger med hovedet ned af, det er helt normalt. Drik kaffe og nyd forestillingen. På et tidspungt kommer resten af følet ud og lander på jorden. Her er det okay at lige gå hen og tjekke, at den træker vejret og lige løfte halen og se, om der er 1 eller 2 hulder bag hhv. dreng eller pige. Evt kan navlen her dyppes med jodopløsning Ellers lad mor og føl være i fred. I tilfælde af kulde, meget regn og blæst eller at føllet ligget lige i solen på en meget varm dag er det okay og anbefalet at flytte det i læ eller skygge. Mor skal nok følge efter evt spyttende.
Hvis ikke hoved kommer først eller der kun kommer 1 forben med ud, skal der hjælp til. Kontakt din dyrlæge eller os, hvis denne ikke svare, måske kan vi guide over telefonen. Hvis du oplever andre komplikationer eller bekymringer, er du altid velkommen til at kontakte os.
De første timer efter fødslen er vigtige. Føllet skal gerne stå på egne ben inder for 2 timer gerne før. Og gerne die hos mor inden for 4-6 timer, gerne før. Her på Virkelyst har vi en regl, vi går ikke i seng, før vi har set føllet drikke ordenligt hos mor. I et hvert føl kit skal der være noget navle dyp (jod). Spay eller smør navlestrengen og området omkring navlen, dette forbygger infektion. Se også gerne efter om der kommer gødning og tis fra den lille. Nu du alligevel skal sidde og falde i svimer/forelske dig.
Du bør veje føllet. Normalt vejer en nyfødt alpaca mellem 6-9 kg. De kan godt veje mere, rekorden her på Virkelyst er 11,1 kg. Hvis følet vejer mellem 5-6 kg. skal du være særligt opmærksom på, at føllet kommer godt fra start.Er føllet under 5 kg, kan der være tale om et for tidligt født eller et meget lille (svagt) føl. Check altid om fortænderne i undermunden er brudt frem. Hvis ikke, kan der igen være tale om et fortidligt født føl, også selvom den er gået til termin. Kontakt os gerne, hvis du er det mindste i tvivl.
De første dage skal føllet gerne die mere og være mere aktiv, hvis alt er gået, som det skal, kan du bare lade mor og føl være i flokken. Bliv ved med at veje føllet. De taber sig gerne det første døgn evt. 2 dage. men så skal den begynde at tage på. De kan tage imellem 100-350g på om dagen.
De første uger skal du forsætte med at veje og føllet skal tage på. Du skal ikke gå i panik, hvis den vejer det samme 2 gang i træk, men den må ikke stå stille i flere dage og slet ikke tabe sig. Hold øje med at følet dier og er aktiv med løbeture mm. Men husk de ligger mere og sover end de voksne alpacaer. Oplever du problemer med diening, inaktivtet og sløvhed eller at føllet taber sig/stå stille i vægt over 24 timer. Kontakt gerne os eller din dyrlæge.
På vores "føl, fra fødsel til fravænning" kursus kan du lære mere og blive klar til et liv med masser af sunde føl. Du finder et link til vores kursus side i bunden af siden.
Hegn, fold og stald
Hegn
Når du har beslutte dig for, at du skal have alpacaer, er hegn en vigtig ting. Vi har stort set hegnet hele vores ejendom om siden vi startede. Derfor er rådet; at gøre det rigtigt første gang. Hoved reglen er at du ikke hegner for at holde alpacaer inde men for at holde naboens hund ude.
Det bedste hegn vi har, er maskinflet i 1,5 m. men det er dyrt og meget permanent.
Dyrehegn i 1,2-1,8 m. er også fint, men det skal være meget stramt for at holde længe. I bunden bør det være hare tæt, så dyrene ikke kan få hovedet ud igennem og sidde fast. I toppen kan man sætte en planke, stødtråd ol for at forhindre, de meget sultne eller hingste i at presse hegnet ned (gør sig mest gældende for det lavere hegn på 1,2 m)
Plankeværk er også en god løsning 4-5 planker op i 1,2 m. der kræver dog mere vedligehold end andre typer hegn og kan også løbe op.
El tråd hegn med 4-5 tråde op til 1,2 m. er en god og billig løsning særligt ifm. læhegn eller anden naturlig afgrænsning. Det er igen vigtig at trådene er, så stramme som muligt. Kan være en udfordring at holde hingste inde bag dette.
Pæle og afstand: Køb en kvalitet pæl istedet for de billige i Jem og Fix. Pælen bør være min. 7ø cm. og min. 10ø cm. som hjørne pæl. Pælen bør altid bankes i til en dybte af 60-80 cm. Afstanden mellem pæle bør ikke være for lang, 2-5 m.
Fold
Når du laver en ny fold til alpacaer, bør du tænke 3 ting ind. 1. Naturlig læ og skygge evt. nogle træer eller et skur. 2. Nem og sikker adgang til folden for dig og dine dyr, hvis de skal ud og ind tit. 3. En fangefold eller direkte adgang til stald eller skur, hvor du let kan håndterer/indfange dem. Udover det, elsker alpacaer også bakker og kuperet folde, gerne tørt jord (ikke eng). Du kan med fordel også smide en bunke fint sand, de elsker støvbad.
Stald
En stald eller skur med beton eller sand i bunden er den bedste løsning, gerne med en stor åbning, hvor det er let at se ind og uda af. Stalden må gerne være lys og luftig. Hvis du har muligheden for det, så lav et foderbord alpacaeren kan æde ud i, ligesom på billed oppe over. Det sørger for at foder bliver ude for det område hvor alpacaeren færdes og at de spiser fra jorden, som de er lavet til. Samt du undgår gødning i fodret.
Vil du se, hvordan vi har gjort eller vide mere, er du velkommen til at kontakte os eller komme på visit.
Håndtering
Alpacaer er ikke et kæledyr, de er husdyr ligesom får, grise og køer. De kan dog lære at gå i grime og snor. Det er også muligt at lære dem små opgaver, så som at gå op på noget eller vælge farver og fomer. Vi starter grimetræning når vores føl er 6-7 mdr. og her oplever vi at nogle har talent og ander ikke har.
Vi starter altid i grupper på 2-6 alpacaer, som får grime på og kommer med ud på en kort gåtur sammen med nogle af vores trænede gåturs alpacaer. Her ser vi hurtig, hvem vi skal arbejde mere med og hvem, der bare har naturtalent. I løbet 3-6 uger 5-10 gange i grime, kan vi gå med de bedste i små grupper på 2-4 stk. Vi arbejder ud fra, at alle vores alpacaer skal kunne håndteres i grime. Ikke alle bliver gåturs alpaca. Vi har stor glæde af det arbejde vi ligger i vores ungdyr, når vi skal klippe dem, ifm. avls arbejde og hvis vi har behov for at behandle dem. For så kan vi altid give dem en grime på og håndterer dem.
Vi træner på vores måde, hvor vi låner fra alle mulige trænings måder, bla. camelid dynamik, horsmanship og hundetræning. I praktis betyder det, at vi ikke spørger om lov, men heller ikke bruger tvang. Vi bruger andre alpacaer til at vist, det er okat at gå i snor og skaber tillid mellem os og alpacaeren. De fleste alpacaer lære hurtig og nogle bliver gode til at gå i slap snor, mens der altid er den som ikke kan/vil/ønsker/har lyst til at samarbejde med os eller som skal have meget støtte af enten os eller andre alpacaer for at komme med på tur.
Håndtering i dagligdagen
Alpacaer er flok dyr og nemmest at håndtere i flok. Du skal blot vise dem vejen, ved at give dem en udvej/flugtvej. Skal du bruge i en alpaca i flokken, så driv/lok alle dyr ind i fangefolden/stald eller lille aflukke. Der efter kan du let går ind og fange den, du skal bruge. Prøv som udgangspunkt ikke at fange en alpaca frit på folden.
Du kan med fordel også drive alpacaer over større områder med et reb mellem dig og en hjælper. Hvis du vil gøre det let for dig selv, kan du kalde på dine alpacaer hver gang du foder. Og sørger for at fodere i skur/stald/fangefold på den måde vil alpacaeren hurtig lære at komme, når du kalder. Det er dog vigtig at gangene uden belønning/foder ikke overstiger antallet af gange med. Så daler entusiasmen. Vores lyder alle navnet "Paca Paca".
På vores begynder kursus berører vi alle disse ting og på vores føl, fødsel til fravænnings kursus, kommer vi også ind på, hvordan vi træner vores alpacaer. Du kan i bunder af siden finde et link til vores kursus side.
-
Virkelyst Dyrlægen
Her finder Vores dyrlæge side med alle kontakt oplysninger.
-
Kursus og læring
Her finder du mere om kurser. Du kan også se hvad vi tilbyder og hvornår det næste kursus er.
-
Alpaca klipning
Mere info om klipning, rute og priser.
Den danske Lama og Alpaca forening
Alpaca forum på Facebook
Danmarks største gruppe for alpaca interesserede, gruppen henvender sig til alpaca folk på alle niveauer.
https://www.facebook.com/groups/2020055224872656
Vores Facebook side
Her kan du følge med i vores liv på Virkelyst alpaca farm.
https://www.facebook.com/Virkelystalpacafarm
Vores instagram side
Norsk Alpaca forenings hjemmeside
Den Norske Alpaca Forening, har en god side med masser af fakta og viden. Der er til at læse og forstå.
https://www.alpakkaforeningen.no/om-alpakka/
Alpaca Joy of Norway
Vil du møde familien bag noget af den bedste uldkvalitet, vi har set i Europa, så kan du tage et kig på deres hjemme side her. (tryk på billed tv og se uldkvalitet i verdens klasse)
Nybo Alpaca
Nybo alpaca er en af de farme, vi har besøgt allermest i udlandet. Hos Jørgen finder du ud over en fantastisk mand, en bred vifte af blodlinjer. Jørgen har af mange omgange importeret hingste fra forskellige lande og farme. Derfor har han også formået at holde et højt kvalitets niveau på en impornerende bred palette af farver uden fare for indavl. Du finder vej til Jørgen via hans hjemmeside.