Før du køber de første alpacaer

Uanset om du overvejer at køber hos os eller en anden, er dette vigtig. Når man overvejer at anskaffe sig alpacaer, er det vigtig at sætte sig ind i, hvad det er for et dyr man anskaffer. Dette gælder for alle typer dyr. Hvad er deres behov inde for pasning, pleje og foder. For alpacaer gælder det først og fremmest, at det er flok dyr, som trives bedst i grupper på 3 eller derover af samme køn. Du må aldrig nøjes med en alpaca. Par skal være af samme køn som minimum, men helst tre sammen. Personligheder spiller ind, men en enkelt hoppe kan have svært ved at holde en hingst væk. Og kønsmodne hingste kan have meget svært ved at forstå et nej. Tvangsparring (med penetration) resulterer i abort, så frem hoppen er drægtig. Samt parringen i sig selv kan give skader i skede samt livmoder pga. penis udformning og aktens varighed.

Alpacaeren andre behov er også vigtige, fri adgang til rent vand og læ/skygge samt tørt leje. Ligesom de altid skal have adgang hø/græs og/eller evt. wrap. Pladskrav mht. fold og stald. Der findes ikke nogle krav, men en tommelfinger regl er 1000 m2 fold med græs og 10 m2 stald til dyr nr. 1 og derefter hhv 500 m2. fold med græs og 3 m2. stald pr. dyr. Men mindre kan også gøre det. Det kommer helt an på, hvordan man passer sine folde og hvilken type jord og græs, det er. Udover det skal de have lidt kraftfoder og minaralsten samt et tilskud af ADE vitamin i vinterhalvåret.

Andre vigtige behov, alpacaer skal klippes 1 gang om året. Gerne i tiden 15 april-01 juni. Deres negle vokser hele livet og skal beskærres 1-6 gange om året alt efter behov som kan være meget forskellig fra dyr til dyr.

Du bør også gøre dig klart, hvad du vil med dine dyr og hvad dit budget er. Eksempeltvis skal du bruge deres uld til at spinne dit eget garn, gåture og hygge og ønsker du ikke at bruge for mange penge. Så er Vallakker måske noget for dig. Ønsker du at avle er hopper selvfølgelig et must. Kvaliteten hænger ofte sammen med pris, men prisen kan også være styret af andre parameter, som temperament, farve osv.

Vi vil til enhver tid anbefale alle der overvejer alpacaer at deltage i et opstart kursus hos os eller en anden. Vi tilbyder løbende kurser hen over året. Du finder et link til vores kursus side i menu eller under link.

Vil du vide mere om pasning, pleje og foder kan du finde et link til Alpaca foreningen under likns

Del siden