Håndtering

Alpacaer er ikke et kæledyr, de er husdyr ligesom får, grise og køer. De kan dog lære at gå i grime og snor. Det er også muligt at lære dem små opgaver, så som at gå op på noget eller vælge farver og fomer. Vi starter grimetræning når vores føl er 6-7 mdr. og her oplever vi at nogle har talent og ander ikke har.

Vi starter altid i grupper på 2-6 alpacaer, som får grime på og kommer med ud på en kort gåtur sammen med nogle af vores trænede gåturs alpacaer. Her ser vi hurtig, hvem vi skal arbejde mere med og hvem, der bare har naturtalent. I løbet 3-6 uger 5-10 gange i grime, kan vi gå med de bedste i små grupper på 2-4 stk. Vi arbejder ud fra, at alle vores alpacaer skal kunne håndteres i grime. Ikke alle bliver gåturs alpaca. Vi har stor glæde af det arbejde vi ligger i vores ungdyr, når vi skal klippe dem, ifm. avls arbejde og hvis vi har behov for at behandle dem. For så kan vi altid give dem en grime på og håndterer dem.

Vi træner på vores måde, hvor vi låner fra alle mulige trænings måder, bla. camelid dynamik, horsmanship og hundetræning. I praktis betyder det, at vi ikke spørger om lov, men heller ikke bruger tvang. Vi bruger andre alpacaer til at vist, det er okat at gå i snor og skaber tillid mellem os og alpacaeren. De fleste alpacaer lære hurtig og nogle bliver gode til at gå i slap snor, mens der altid er den som ikke kan/vil/ønsker/har lyst til at samarbejde med os eller som skal have meget støtte af enten os eller andre alpacaer for at komme med på tur.

Håndtering i dagligdagen

Alpacaer er flok dyr og nemmest at håndtere i flok. Du skal blot vise dem vejen, ved at give dem en udvej/flugtvej. Skal du bruge i en alpaca i flokken, så driv/lok alle dyr ind i fangefolden/stald eller lille aflukke. Der efter kan du let går ind og fange den, du skal bruge. Prøv som udgangspunkt ikke at fange en alpaca frit på folden. 

Du kan med fordel også drive alpacaer over større områder med et reb mellem dig og en hjælper. Hvis du vil gøre det let for dig selv, kan du kalde på dine alpacaer hver gang du foder.  Og sørger for at fodere i skur/stald/fangefold på den måde vil alpacaeren hurtig lære at komme, når du kalder. Det er dog vigtig at gangene uden belønning/foder ikke overstiger antallet af gange med. Så daler entusiasmen. Vores lyder alle navnet "Paca Paca".

På vores begynder kursus berører vi alle disse ting og på vores føl, fødsel til fravænnings kursus, kommer vi også ind på, hvordan vi træner vores alpacaer. Du kan finde et link til vores kursus side under links.

Del siden