Alpacashow hvad er det og lidt om Virkelyst avl og show mål.

Den 30/04-2022 afholder Dansk Lama- og Alpacaforening Alpacashow på Djursland.I den anledning har jeg prøvet at lave en kort forklaring på havd er Alpacashow er og gå ud på. Efter den ligger lidt om vores deltagene alpacaer og vores forhåbninger. 

Alpacashow er der, hvor man får bedømt sine alpacaer og finder de bedste dyr i Danmark.

Det hele ledes af en uddannet alpaca dommer, som normalt kommer fra UK, USA eller Australien.

Alpacaerne er inddelt i klasser ud fra farve, køn og alder. Der er i alt 48 klasser, som dækker over 6 farver, 2 køn og 4 aldersgrupper. Udover det, er der avls klasser og en klasse for vallakker. Det samme er der for suri alpacaer. Totalt giver det 102 klasser.

Alpacaen bedømmes på uld kvalitet og bygning med en fordeling på 60% på uld og 40% på bygning.

Når det gælder ulden er de vigtiges parameter finhed, tæthed, længde og ensartethed. Men der er mange andre fagudtryk så som crimp, handle, secondary, primary og guard hair.

 Alpacaens bygning er vigtig for et langt og sundt liv og derfor tages den også med i den samlede vurdering. Her kigger man efter, om der er fejl på ben, hoved, øre, ryg og hale. Der kigges også mund og tænder.

På hingste tjekkes testikler og på hopperne kønsåbning udefra. Derefter kigges der på dyret i sin helhed. Her er tommelfingerreglen at højden er: 1/3 hals, 1/3 krop og 1/3 ben. Samt at alpacaens længde er 2/3 af dens højde. Man kigger også på ben stillinger. Samt at alpacaen er lidt højere på bagparten (ca. 2-4 cm.)

I hver klasse er der et antal alpacaer, de bedømmes ud fra internationale standarder og op imod hinanden. Det bedste dyr i en klasse tildeles en førsteplads, hvis det lever op til de internationale standarder.

En alpaca, der står først i en klasse, kan godt tildeles en 2. plads, hvis dommeren ikke mener, at den lever op til de internationale standarder. Dette betyder ikke nødvendigvis, at dyret er dårligt, men bare, at de standarder, der dømmes efter er høje.

Når en klasse er afgjort, skal nr. 1 og 2 vente i ringen. Her venter de på, at farven og de klasser, der er i denne farve, gøres færdig. Så skal alle 1 og 2 i Champion Ringen, hvor Colour Championship (CC) uddeles til det bedste dyr i farven på tværs af klasserne samt evt. et Reserve Championships (RC) til det næst bedste dyr. Hvis dommeren vurderer, at der ikke er grundlag for at uddele RC og/eller CC i forhold til international standard, kan de vælge at undlade at uddele dem.

Når alle klasser er færdige og de op til 6 CC og 6 RC er fundet, er det tid til Finale Ringen. Her kommer op til 12 dyr i ringen samtidig. Dommeren skal uddele 2 titler hhv. Supreme Champion (SC), som gives til det bedste dyr på dagen og Judges Choice (JC), som gives til dommerens favorit, ofte det næstbedste dyr eller et som skiller sig positivt ud.

Her ses enkel dyr klasser for huacaya alpacaer.

Klasser

Føl Hoppe 6-12 mdr.

Føl Hingst 6-12 mdr.

Ungdyr Hoppe 13-24 mdr.

Ungdyr Hingst 13-24 mdr.

Voksen Hopper 25-48 mdr.

Voksen Hingste 25-48 mdr

Senior Hoppe 48+ mdr.

Senior Hingst 48+ mdr.

Hvid

100

110

120

130

140

150

160

170

Lys

106

116

126

136

146

156

166

176

Fawn

101

111

121

131

141

151

161

171

Brun

102

112

122

132

142

152

162

172

Sort

104

114

124

134

144

154

164

174

Grå

103

113

123

133

143

153

163

173

Multi

107

117

127

137

147

157

167

177

Virkelyst avl og show

Vi går op alpaca avl og for os er det vigtig at lave sunde alpaca men alle muligheder for et godt og langt liv. Det næste vi kigger på er bygning og uld kvalitet. Her arbejder hen imod alpacaer med en solidt ramme i mellem størrelse ca. 60-70 kg..

Ulden er et vigtig parameter og her er finhed, tæthed og længde vigtig. Men også uniformity (ensartighed) crimp (de små bølger i fiberen) coverage (dækning af fiber på dyret) og handel (blødhed) vigtige, især når man kigger på show alpacaer.

Virkelyst Alpacafarm har et mål om at være med i toppen af dansk alpaca og de bedste på grå avl. Det kan vi jo ikke selv afgøre, så derfor går vi til show.

Ved show 2021 stillet vi op i 8 klasser og det blev til:

 8 x 1. pladser.

3 x CC

1 x JC

1 x SC

Vi er stolte over vores resultat, men også ydmyge nok til at vide at i 2022 får vi nok ikke samme flotte resultat med hjem. Men vi håber på at kunne stå med i finale ringen med 2 eller 3 CC/RC, og så må vi se hvad det kan blive til. For heldigvis er vi ikke de eneste der går op i alpaca avl i Danmark, flere og flere kommet til og laver også rigtig fine dyr rundt i hele landet.

Vi gør en dyd udad at deltage og ligger mange kræfter i vores at showteam tager sig godt ud. Vi har i år 14 dyr med, en del af dem er fine nok, men med som fyld, der er 5 vi har høje forhåbninger til.

Først er der DRE Vanguard som skal bevise at har endegyldige er det bedste grå dyr i dk og vores nye stjerne.

VDC My den ene grå tvilling, kunne godt blive en super god hoppe og det håber vi på at dommeren er enig i.

Virkelyst Wendy er måske det bedste føl nogle sinde født på Virkelyst, men hvordan er dagsformen og hvor langt kan hun nå, er noget vi får svar på den 30 april.

I samme klasse er Virkelyst Nikita en fantastisk flot hoppe, perfekt bygget og en uld i høj klasse, men kan hun slå Wendy?

Så er lille Mr. Colins med, vi håber på at dommer kan se det vi ser, en enorm fed uld på en lille bygget hingst, men vi er lidt bange for han størrelse ikke slår til.

Ellers er Virkelyst Asterix med i multi og han kan godt overraske, det sammen med Virkelyst Jacob i lys.

I Sort er vores dejlige lade fund Melvin med, vi ved ikke meget om ham, andet end han er født i dk og har en smuk farve, om han kan vinde en 1. plads må tiden vise.

Så er Powertrain, farmand til Wendy og Nikita med i grå senior, måske for gammel til show, men han er så smuk og kan stadigvæk gøre sig i ringen. Vi tror på at han forsat er den bedste i sin klasse, men det må tiden vise.

Sidst er Virkelyst Carmen med i fawn hvor også Vireklyst Sunshie deltager, kan de gentage deres fine resultat fra 2021 hhv. nr. 1 og nr. 3 i klassen, vi må se. Nybo Dewin deltager også i fawn og er alene i klassen så mon ikke han snupper 1. pladsen. Dewin og Sunshie deltager også i Alpaca forhindringsløb.

I Grå er Gry sammen med sin søster og Silver Fox sammen med sin lillebror, de står til at blive nr. 2 eller 3 i deres klasser fordi deres søskende er beder. Silver Fox deltager også i Alpaca forhindringsløb.

 Camilla og Jeg glædes os til at se hvad dommeren siger til vores dyr og til at se de 30 andre alpacaer og deres ejer.

Vi ses på Stald Brikegården  den 30 april 1030.

En blog om uldtotter

Denne bolg indholder en masse sjove, skæve og mærkværdige histiorier fra alpacaer verden. Blandet med viden, fakta og eftertænksomhed. Alt sammet skrevet med et glimt i øjet og fra min helt egen plads i solen. 

Jeg håber, du vil hygge dig i selvskab med mine små indlæg, måske grine lidt for dig selv.

God fornøjelse

Jeg uddyber geren mine indlæg, hvis det ønskes, kontakt mig gerne.

Stærkt vanedannende.

Jeg høre tit mig selv sige, alpacaer er ligesom god vin, chokolade, eller hvad man nyder at indtag. Stærkt vanedannende, ja der er et engelsk udtryk som lyder: Alpacas is the only legal class A drug.

Og for mig er det rigtig, uden dog nogensinde at ha prøver andre class A drugs. Hvad gør dem så fantastiske, er det fordi de er søde, bløde og skønne at se på? Det er en faktor, men ikke det hele. Bliver tit spurt hvad kan en alpaca? Svaret lyder, det kan jeg ikke forklare, det skal du selv opleve. Og det gør folk i stor stil, alpaca walk/gåture udbydes i hele EU også i dk hvor man kan opleve forskellige set up, alle med alpacaeren i centrum. Og folk strømmer til, jeg har endnu ikke fundet noget sted hvor man kan komme på en ged, ko eller får walk, ikke fordi man ikke også kan lære disse dyr at gå i snor, for det kan man. Nej fordi de tilsyneladende ikke på samme måde tryllebinder folk eller fordi ingen har fundet på det endnu (ide hermed givet vider) 

Jeg tror der er 8 faktorer der spiller ind. 1. Cuteness factor. 2. Personligheden. 3. Afstressende. 4. Størrelse. 5. Udseende. 6. Udbredelse. 7. Økonomi. 8. Pasning

De 5 første er det der taler til os alle, de 3 næste påvirker os bevist eller ubevist som ejer.

1. Cuteness factor, tror ikke jeg behøver at forklare det, for hvis du ikke ved hvad jeg snakker om er alpacaer ikke noget for dig. Men kan dog godt skrive, har du nogle sinde set et alpaca føl ;-)

2. Personligheden, det er den du oplever på en alpaca walk, den du hurtig ser på marken og det der pisser dig af når du for 10 gang bliver sparket over benet af hoppen som altid er sur, men som du alligevellet elsker. Jeg oplever næsten alle steder jeg kommer på besøg udtrykket som, han er noget særligt eller hun er den nysgerrige eller hun er en bisse. Det fortæller at alle alpacaer har personlighed og mange af dem skinner igennem overfor deres ejer.

3. Afstressende, igen det du oplever på en walk eller til alpaca hygge her på Virkelyst. Din hjerne glemmer alt og bliver fynd med glæde og slapper derfor af. Som ejer nyder du samværet med dine alpacaer, det forgår tit ubevist og uden du mærker det. Og så alligevellet, for så snart du afbrydes, opdager du at der er en verden uden for og din hjerne starter igen:-)

4. Størrelse, er overkommelig og virker ikke farlig. Det er min oplevelse og hvad jeg ser hver gang vi tager gæster med ind til vores alpacaer.

5. Udseende, alpaca har et markant look. Den lange hals, de spidse øre og store øjne. Men også de lange ben, lille hoved og puffet uld. Ja listen er lang. Men en ting som måske ikke passer ind i dit billede, men gør i mit, er. En alpaca er asymmetrisk og symmetrisk på samme tid, for den lange hals med hoved på, gør den helt vidt asymmetrisk. Men ser man på en alpaca så er den i balance. Og der er 1/3 ben 1/3 krop og 1/3 hals. Sammen med at kroppens længe er 2/3 af højden og bagparten er lidt højre end for parten. Alt dette giver et meget smukt dyr og på en måde også en følges af symmetrisk.

6. Udbredelse, eller det at de er svære at skaffe. Der er en rigtig god grund til at alpaca er et sjælen syn på en gård. De er svære at lave og så de 5 faktorer oppe over her :-) Det giver alpacaeren status og prestige. Måske vil du ikke være med på denne permisk, men er du ikke stolt over dine alpaca, var du ikke glad da du fik de første og syns du ikke de var dyre da du købte dem. Men du måtte bare ha dem.

7. Økonomi, de er ikke så dyre som heste, de er billig i drift og så kan man nemt sælge dem igen. Ikke sikkert du tænker over det med dette er dog fakta.

8. Pasning, 10 alpacaer tager samme tid som en ko eller hest sådan ca. De fylder ikke meget og stiller ikke store krav til plads eller daglig vedligehold. Igen sikkert ikke noget du tænker over, men bare vent til du har 60 alpacaer så betyder lige med et rigtig meget ;-)

Har jeg så afdækket grunden til at alpacaer er noget særligt? Nej for det kan ikke forklares og du skal opleve det selv ;-)  

(06-01-2022)

Vejning af alpacaer

Vi vejer alle vores alpaca en gang om mdr. det er en nem måde at følge med i alpacaeren sundhed tilstand. 23-03-2021

Historien om, hvordan man får alpacaer hjem fra USA.

Det er i dag (18-03-2021) 1 år siden, at disse 2 flotte fyre sammen med 9 andre drenge landet på Virkelyst. Det var kulminationen på 6 års arbejde, håb, frygte og held. Både for os og vores samarbejdspartner Dream Coat Alpaca.

Særligt de sidste 4 mdr. var slemme, først skulle karantæne starte 1 nov. Så var der tvivl om de skulle udsættes pga. regler om test for Bluetongue. Det viste sig, at hvis vi vente til efter 31-12 skulle de åbenbart ikke testes. Så skulle karantænen, starte 4. Jan. Med så var der problemer med noget papir arbejde; udsat igen. Endelig midt jan. Startede karantænen, og nedtællingen. Her fra skulle der ikke komme flere problemer.

CORONA. Ville det være mulige at flytte dyr 6000 km. Med fly i en verden, der hastigt lukkede helt ned. Var mange dages arbejde spildt, ville vi kunne få bare nogle af de rigtig mange penge tilbage? Da Danmark lukkede ned, sov vi ikke i flere nætter. Da grænsen til Tyskland lukkede, var vi ved at død. Vi kontakte bekendte i Norge for at hører om de kende nogle, der kunne have 11 hingste til at stå i Tyskland. Måske og velkommen til verden af alpaca import sagde de. FUCK USA lukker ned for alle flyvninger til EU, følger Canada efter? Det var den 15 marts, 3 dage før ankomst. Air Canada hjemmeside covid news; alle ruter til Rom, Madrid, Berlin og London lukkes pr. Dags dato. Vi flyver forsat til Amstadam, Frankfurt og Bruxelles. 80% af alt trafik ud ad Toronto lufthavn var nu lukket ned. Men det lykkes drengen kom til lufthavnen ind i flyet og afsted til Frankfurt. Med det der skulle vise sig at være det 3 sidste fly på denne rute inden den lukket i 2,5 mdr. for 20 marts fik vi en Update fra Covid 19 centeret hos Air Canada at alt fly trafik mellem Canada og EU var blevet indstiller og de kun fløj med meget få nød afgange til Bruxelles. Puha nogle vilde dage.

I dag går det fint der bor stadigvæk 9 af drengene på Virkelyst. 1 er blevet solgt og 1 den gode RR er desværre død. Rip.

Når men hvordan får man så en alpaca hele vejen fra USA til Danmark og hvad koster det.

Først skal du finden dem, du vil købe og her kan vi ikke sige, hvad prisen er for det er op til dig. Vi leger bare, at vi har købt 12 hopper. De skal fra USA til Canada. Hvorfor spørg du så, fordi USA og EU ikke er blevet enige om handel med dyr i den gruppe, hvor alpaca er. Men Canada er enige med både USA og EU. De skal i en karantæne, inden de kan exporteres til Canada. Prisen for karantænen kan selvfølgelig afhænge af om sælger kan stå for denne del. Derefter køres dyrene til Canada. Formoder det koster mellem 200-500 usd. (1000-3000 kr.)Pr dyr alt efter hvor fra og hvor til.

Så skal de opstaldes i Canada i min. 6 mdr. for blive Canadiske alpaca og det skal de være for at komme vider til EU. Så skal du tage højde for at de kun åbner grænsen for eksport af alpacaer i de kolde mdr. normalt november til maj. Så timingen skal sidde i skabet, med hvornår dyrene ankom til Canada, ellers kan de ende med at skulle stå et halv til et helt år mere. Opstaldingen koster ca. 80 cad. (450kr. ) pr. Mdr. pr dyr. Karantænen er 40-50 dage og kan først starte når de 6 mdr er gået. Pris for karantænen er ca. 6 cad. (32 kr.) pr. Dag pr dyr. bla. Fordi at alt skal være godkend og rengjort. Oven i det kommer prøver og test som jeg ikke kender prisen på. Der er også udgifter til transport fra opstalder til karantænenstald og der fra til lufthavnen. En fly billet koster ca. 8000-12000 kr. pr dyr og der til skal lægges en engangs træ kasse. Som bygges til lige netop den flyver, de skal med, normalt i bunden af passagerfly.

Sidste ting er at de skal fortoldes og der skal betales import moms af købssum og transport omkostninger. Den får du retur, hvis du gør det hele som virksomhed, med ikke som privat. Tolden er pt. 0%, men har i kort tid være oppe på 14% ved ikke hvorfor. Det sidste er hjemturen og det kan klares for ca. 1200 kr. pr. Dyr.

Oven i dette vil jeg sige, at man ikke kan klare alt dette her alene. Minimum skal der være en i USA, der kan hjælpe med karantæne mm. Og i Canada min. 2 personer; opstalder (6mdr) og karantænen stald. Transportør i Canada og nok også en i EU. Og så dig selv og evt. samarbejdspartner. 6-8 personer på 2-3 eller 4 sprog, 2-3 tidszoner og 6-8 meninger. Som alle skal lægge en plan og følge den fra start til slut over 8 mdr.

FUCK we love when a good plan comes togethers.

tilføjet 19-03-2021

Istid

Det er en kold tid som vi lever i, alle går rund og fryser. Det sang en rapkæftet musiker en gang. Og det passer meget godt på de kolde dage vi har her i slut jan. start feb. 2021 -10 om natten og dags frost. Vi havde næsten glemt frostvejr i disse globalt opvarmet tider. Med det ser ud til at vi lige i denne tid er på pause med det våde og lunde vintervejr vi lige havde vænnet os til. Selv har nu ikke noget imod frost, bare vi slipper for mudder. Når skal jeg lige hive mig selv op til at skrive lidt om alpacaer. 

Det er så vigtigt at sikker at dine dyr har afgang til vand, også når det er frost. Vi oplever op til 6-7 cm. is på alle udendørs vandkar hver morgen. Det kan en alpaca ikke lave hul i. Så derfor rydder vi vores vandkar for is hver morgen og kigger til dem igen om eftermiddagen. Lige for mørket sænker sig ryder vi dem endnu en gang. Mangel på vand kan give fordøjelsesproblemer og på langt sige 2-3 dage kan det medføre død. 

Alpacaerne nyder det kolde vejr med solen højt på himmelen, de er jo godt pakket ind med masser af uld. Vi oplever øget forbrug af hø/wap, men alpacaerne nipper også i det frosne græs. De fleste vælger at sove indenfor i skur eller stald, det giver os muligheden for at møde hele hoppe flokken på stald hver morgen. Det kan få smilet frem på en hver, så mange skønne dyr der ligger og venter på friske forsyninger af hø og wap.

Jeg glæder mig dog stadigvæk til forår og sommer hvor alpacaerne er på græs og de første føl kommer. Ja til den tid skal vi heller ikke rundt og banke is i alle vandkar og muge ud i 3 stalde hver dag.

Den. 02-02-2021

En lille hilsen fra hoppe folden.

Paca paca og så vælter det frem med alpacaer. 09-02-2021

Tung læsning om grå alpaca avl.

Dette indlæg er nok mere nørderi end sjovt. 

Men på en støvet hylde fandt jeg bogen Alpacas- Synthesis of a Miracle. Den er fra 2001 og vi har fået den i gave fra USA tilbage i 2014. I bogen fald jeg over et stykke om farver og avl, lige noget for mig.

Breeding for color in practice, hed det stykke jeg læste. I det henvises til data fra en Australsk undersøgelse af afkom fra, ja jeg kan ikke regne det ud, med rigtig paringer, flere tusinde. Man kigger på, hvis en hingst med x farve bedækker en hoppe med y farve, hvad farve bliver føllet så. Det er så gjort med alle solide farver fra hvid til grå, både med hingst på hoppe og hoppe med hingst, dvs. på alle leder og kanter.

Der kan tages meget med fra bogen, men selve data bladet som fylder 49 sider er fantastisk. Man kan læse det igen og igen, ja det er jo et opslagsværk.

(Det er klart, at det er forbundet med en vis usikkerhed, det skriver forfatteren også i bogen. Samt at man ikke kigger på stamtræ og bagved liggene farver)

Men data er jo rigtig nok trods, den er over 20 år gammel. Dataen giver fint billed af farve stabilitet, farve spring og hvad du skal sætte sammen for at få den farve, du ønsker. 

Der gik ikke længe, før jeg måtte finde en regnemaskine frem og starte et excel ark op. Måtte først finde udad, hvor er der største chance for grå føl er🤪. Jeg brugte en time på at behandle data, plus og divider knapperne blev også flittigt brugt. Alt sammen for at finde et % tal på  i forhold til grå.

Det overasker nok ikke mange at grå på grå giver flest grå, ja faktisk 64% af de føl, der fødes efter 2 grå forældre er grå.

(I grå avl skal man altid huske ---x fejlen som betyder at der er 25%  chance for drægtigheden går i sig selv inde for de 6 første mdr.)

Men dataeren her, tager kun højte for fødte føl, så det har ikke betydning for % andelen af grå.

Jeg graver videre, hvad nu hvis far er grå og mor er en tilfældig farve eller omvendt. Her ender jeg på 17% chance 

Jeg er i gang med hver farve og skal nok komme tilbage, når jeg er færdig. Kan dog godt løfte sløret for at en hvid hingst på en grå hoppe giver flere grå afkom, end en fawn hingst på grå hoppe😮.

Der er jo data på alle farver, køn og broget alpacaer. Noget jeg nok skal vende tilbage til.

Den. 14-01-2021 

Del siden